снимка Булфото, архив Откриха най-пасната болест по пчелите - американски гнилец

...
снимка Булфото, архив Откриха най-пасната болест по пчелите - американски гнилец
Коментари Харесай

Пчеларите са много притеснени! След африканската чума и американския гнилец атакува България

снимка Булфото, архив 

Откриха най-пасната болест по пчелите - американски гнилец във Врачанско, заяви bTV. Новината стресна хората, тъй като болестта е доста упорита и може да провокира всеобщ мор на пчели, в случай че не се вземат ограничения в точния момент. Пчеларите я съпоставят с африканската чума по свинете.

Американският гнилец поразил част от кошерите на 87-годишния Атанас Алипиев от село Лютидол. Установил я благодарение на сина си, който също е пчелар, само че в Нова Зеландия.

Той прегледа пита по пита за гнилец. Пилото по питата е проредено и запечатките са пробити, това е първият симптом, изяснява Атанас Алипиев.

Стопаните неотложно уведомяват ветеринарните управляващи в област Враца. Взети са проби и заболяването е доказана в лаборатория.

Д-р Калина Христова, ветеринарен доктор, изяснява, че болестта избухва нормално през летния интервал, защото високите температури насърчават неговото развиване.

Американският гнилец е този, при който е неразрешено лечение, и би трябвало да бъде изгорял кошерът, както се случи, показва микробиологът Александър Алипиев.

Четири от кошерите на Алипиев мигновено са изгорени. Станислав Ангелов, кмет на сео Струпец изяснява, че хората си помислили, че свършиха и кошерите и към този момент и пчели няма да има.

А новината стресна стопаните.

„ Но съм чул, че това е като чумата по свинете, бързо се популяризира и унищожава пчелините, това ни тормози ”, твърди пчеларят Ромео Илиев.

Моментално е наложена карантинна зона в радиус от три километра. В нея попадат 600 кошера, измежду тя и десетте на Йорданка Илиева.

Даниел Ганчев, - ръководител на Пчеларски съюз – Враца, прецизира, че медът не е отровен и рисков за здравето на хората. „ Ако е за поддържане на пчелни фамилии в друго обитаемо място и има инфектирани спори, тогава отсам идва заплахата ”, показва той.

Добрата вест е, че здравите кошери в трикилометровата зона не се унищожават, вкарва се единствено възбрана за търговия и преместване на пчелни фамилии и пчелен инвентар за избран интервал от време.

Заразеният пчелин остава под наблюдаване за година, с цел да се предотврати зараза, а пострадалият притежател ще бъде заплатен от страната.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментар

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР